Maatschappelijke stage 2019

08-05-2019
De Jeugd van Tegenwoordig 2019. Ook dit jaar zijn weer zo’n 180 eerstejaars van onze school aan de slag gegaan met het thema: “Voor wie of wat kan ik van betekenis zijn”. Wie kunnen we helpen, uitleg geven of verwennen! Een stap richting burgerschap

De 7 klassen hebben samen met hun tutoren gekozen voor hun onderwerp; ditmaal zijn er groepen gevormd dwars door de klassen heen, waardoor er nog meer motivatie was om goed werk te leveren. Dat hebben we gezien: De Natuur en Dieren groep heeft eikenboompjes geplant, houtblokken gekliefd, klein zaagwerk verricht en slangenhopen op het Leersumse veld gemaakt voor ringslangen o.l.v. de boswachterij. De groep die ouderen ging verwennen heeft drie dagen één op één met ouderen uit het E&E gasthuis opgetrokken en vooral ook de ouderen de school laten zien, met heerlijke zelfgemaakte taartjes in hun leerhuis.

Wat hebben ze zoal gedaan

  • In Overberg zit een school, waar jonge vluchtelingen zonder ouders les krijgen. Met die vluchtelingjongeren, die zonder ouders of familie hier zijn, hebben we een uitwisseling  gedaan. Het COA heeft een bus gratis ter beschikking gesteld. De highlights van Wijk werd al wandelend gezien en de molen werd beklommen. Er werd ook nog gepicknickt.
  • De leerlingen van de havo zijn korte maatschappelijke filmpjes gaan maken met als thema Klimaat, die vervolgens in mei vertoond zullen worden in Theater Calypso met een heus filmfestival.
  • Leerlingen (groep 3 en 4) van de Wegwijzer hebben workshops Circus mee gemaakt, die onze leerlingen in de dagen daarvoor hebben voorbereid.
  • Alles werd vastgelegd door de schrijvende, deels fotograferende (rekening houdend met AVG) en radio-makende pers. Deze Razende Reporters zorgden voor een digitale nieuwsbrief die verslag gaf van de andere projecten. Dit laatste was wel heel speciaal want daarvoor werd ook samenwerking met Regio90 Radio en Tv gezocht.
  • Linkjes naar een aantal Podcasts die ook op radio Regio90 zijn uitgezonden:
  • Krantje dat de razende reporters hebben gemaakt.

Voor de leerlingen die met hun challenge meededen aan Young Impact was er nog een leuk vervolg, zij zijn op 12 juni naar Rotterdam Ahoy geweest voor de Young Impact Celebration met diverse sterren uit de wereld van sport en muziek.