Tristan en Isolde

17-09-2018
Kom op vrijdag 21 september a.s. naar Tristan en Isolde op steenfabriek De Bosscherwaarden.

Op vrijdag 21 september a.s. speelt de t3 (vmbo-tl derde jaars) van Revius Wijk de opera Tristan en Isolde op steenfabriek De Bosscherwaarden. Inmiddels is dit het zevende jaar dat er een soortgelijke opvoering door leerlingen wordt gehouden. De opera is een onderdeel van KV1 (Kunstzinnige Vorming), een verplicht examenonderdeel voor de leerlingen vmbo-tl.

Als ons verhaal begint heeft onze held Tristan al een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Hij is de held van Cornwall, en helpt koning Mark om de macht te behouden. Cornwall is al jaren in oorlog met Ierland en koning Mark is dat goed beu. Hij geeft Tristan de opdracht om de dochter van de koning van Ierland te halen zodat hij met haar kan trouwen en vrede kan sluiten met Ierland.

Tristan gaat naar Ierland om Isolde te veroveren. Daar moet hij eerst een draak voor overwinnen. Tristan is niet voor niks een held en brengt het hoofd van de draak naar de Ierse koning. Hij neemt Isolde en een paar hofdames mee naar Cornwall, zodat Isolde met koning Mark kan trouwen. De moeder van Isolde heeft een speciale liefdesdrank meegegeven om het huwelijk van haar dochter een succes te maken. Het schip komt in een zware storm terecht en vanaf dat moment gaat alles mis. Tristan en Isolde drinken per ongeluk samen van de liefdesdrank en vallen als een blok voor elkaar. Koning Mark is woedend en stuurt Tristan voor eeuwig naar Bretagne.

In Bretagne doet Tristan er alles aan om Isolde te vergeten. Hij trouwt met een andere vrouw en vecht in elke oorlog die hij zich maar kan bedenken In een bloederig gevecht raakt hij gewond. Hij vraagt een vriend om Isolde te gaan halen, zij is de enige die hem kan genezen. Hij geeft hem een geheime opdracht mee. Als Isolde mee komt moet hij met witte zeilen varen. Als Isolde niet mee komt moet hij met zwarte zeilen varen. Tristans vrouw hoort dit per ongeluk.Tristan wordt steeds zwakker. Tristan hoort eindelijk een schip aankomen en vraagt aan zijn vrouw welke kleur de zeilen hebben. De vrouw ziet dat er met witte zeilen gevaren wordt. Ze schrikt enorm. Wat zal ze tegen Tristan vertellen?

Benieuwd hoe het eindigt? Kom dan naar de voorstelling om 16.00 of om 18.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via opera@reviuswijk.nl.