Muziektheater

Na jarenlang geen algemene theaterproducties te hebben gehad, heeft Revius Wijk in juni 2019 de musical Sweeney Todd uitgevoerd. Een prachtig project, waarbij mensen uit de gehele school een bijdrage leverden. Een voorstelling gemaakt door leerlingen, voor leerlingen en andere belangstellenden uit de omgeving.

Wat hebben we gedaan?

We hebben eind juni 2019 tweemaal een avondvullende voorstelling gespeeld. Deze voorstelling werd uitgevoerd door 25 leerlingen, aangevuld met een band. De decorbouw, promotie en productie werd uitgevoerd door nog eens 15 leerlingen. Een en ander stond onder leiding van een artistiek team van drie medewerkers en een productieteam van twee medewerkers.

Sweeney Todd

Een verhaal over een barbier die door toedoen van een zelfzuchtige rechter alles is kwijtgeraakt en jarenlang is verbannen. Bij terugkomst in het Londen van eind 19e eeuw komt Todd erachter dat zijn vrouw dood is en zijn dochter is ingepalmd door diezelfde rechter. Todd wil niet anders dan wraak nemen en het wordt een bloederige obsessie voor hem. Zijn wraak treft niet alleen de rechter, maar ook talloze onschuldigen – die overigens eindigen in de worstenbroodjes van de naburige bakkerij van Mrs. Lovett. Gelukkig is er ook nog een vrolijk liefdesverhaal in dit stuk, om de boodschap, dat het nemen van wraak nooit goed afloopt, een beetje te verzachten.

Het werd een echte musical, maar met relatief veel spel. We hebben een bewerking van het originele script van Stephen Sondheim gemaakt, waardoor het stuk toegankelijk werd voor bezoekers van jong en oud.

Wat hadden we nodig?

Revius Wijk beschikt over een prachtige aula waar we het Londen van begin 1900 konden bouwen. Theatertechniek hebben we ingehuurd. Voor de decorbouw hadden we materialen, kleding en rekwisieten nodig.

Wat hebben we zelf gedaan?

Aan de realisatie van deze voorstelling werkte een flink aantal mensen onbezoldigd mee, zij hielpen bij de decorbouw, bij het (ver)maken van kleding, in de regie en in de productie. De muziek en het script, als ook het decorontwerp verzorgden we zelf. We huurden geen externe regisseur of begeleiders in. We hebben van een aantal fondsen subsidies gekregen én een groot aantal lokale Wijkse middenstanders heeft ons gesponsord, waarvoor we heel dankbaar zijn.

Voor wie was deze voorstelling bedoeld?

De voorstelling was allereerst bedoeld voor de deelnemers zelf. Zij deden ervaring op, op het podium, maakten het gehele proces mee van ‘van niets, iets creëren’. Door op het podium te staan, zichzelf uit te dagen, leerden ze ontzettend veel over zichzelf en deden ervaringen op waar ze hun leven lang plezier van kunnen hebben. Daarmee is het dus ook in de schoolopleiding een unieke kans voor leerlingen en die boden we met overtuiging.
Natuurlijk was het ook een voorstelling voor de bezoekers: andere leerlingen, medewerkers, familie, vrienden en andere belangstellenden uit de omgeving van de school. Een leuke culturele ervaring, waarbij we mensen die misschien niet zo vaak in een theater te vinden zijn, een mooie avond konden bezorgen en over het onderliggende thema konden laten nadenken.

We hebben veel aandacht besteed aan pr om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen. Jong en oud was welkom. We hebben 2x een Theaternieuws verspreid en uiteraard was er een programmaboekje waar de sponsors en subsidieverstrekkers in werden vermeld.