Schooltjes in de school (leerhuis)

Revius Wijk = kleinschaligheid, gezien, gehoord en gekend worden als leerling.

Wij zijn ervan overtuigd dat kleinschaligheid positief werkt op de werksfeer en het begeleiden van jou. Hier zijn we dan ook volledig op ingesteld en ons gebouw is er speciaal voor ontworpen.

Binnen het veelkleurige gebouw hebben we acht ‘schooltjes in de school’. Deze noemen we leerhuizen. Een ‘huis’, omdat je je hier thuis kan voelen en je gezien, gehoord en gekend wordt. Een plek ook waar het grootste deel van je lessen plaatsvindt. Een plek waar je graag komt. Wist je dat leerlingen vaak heimwee hebben naar het leerhuis als ze onze school na een aantal jaar verlaten?

In een leerhuis zijn klaslokalen, een gemeenschappelijke ruimte, een gezellige hoek, je locker, een werkkamer voor alle docenten uit het leerhuis en één of meerdere spreekkamers. Een leerhuis bestaat uit de leerlingen van (meestal) twee leerjaren uit één niveau, dus bijvoorbeeld havo 1 en 2, of vmbo-tl 3 en 4.

Hoe ziet het onderwijs er in de praktijk uit? Eigenlijk niet eens zo heel anders dan op andere scholen. We hebben gewoon klassen met leerlingen, per niveau. Je krijgt per week les in allerlei vakken, krijgt daarin uitleg, maakt opdrachten. Net als op veel andere scholen werken we met studieplanners en wordt schoolwerk afgetekend (is het goed gemaakt en af?). We hebben praktijklokalen voor de bètavakken, voor techniek en de kunstvakken. Je maakt werkstukken, toetsen, je leert presentaties te geven, net als op veel andere scholen.

Voorbeeld:

In de instructieles in één van de klaslokalen geeft de docent aardrijkskunde uitleg over het onderwerp ‘regen en wind’.  In een volgend lesuur aardrijkskunde werk je onder begeleiding van de docent aardrijkskunde in de gemeenschappelijke ruimte, met een specifieke opdracht over ‘regen en wind’. Ben je klaar met de opdracht, dan kijk je in de studieplanner kijk of er nog een andere opdracht klaarstaat. Loopt je op schema, dan kun je kiezen om een opdracht voor een ander vak te doen.
Vind je het nog moeilijk om hier zelf in te kiezen? Dan houd je je de stof die voor (in dit geval) aardrijkskunde op de planning staat. We helpen je in het leren maken van keuzes, en we begeleiden je om beter te worden in het zelfstandig werken.

De leerhuizen bevinden zich op de 1e en 2e verdieping van ons gebouw. Elk leerhuis heeft een kleur.

Op de 1e verdieping zijn vier leerhuizen:

  • leerhuis A (rood) leerjaren 1 en 2 vmbo-basis/kader
  • leerhuis A (blauw) leerjaren 1 en 2 vmbo-t
  • leerhuis C (geel) leerjaren 2 en 3 havo
  • leerhuis C (turquoise) leerjaren 1 en 2 havo

Op de 2e verdieping zijn ook vier leerhuizen:

  • leerhuis B (blauw) leerjaren 3 en 4 vmbo-t
  • leerhuis E (turquoise) leerjaar 1, 2 en 3 vwo
  • leerhuis E (geel) leerjaar 1, 2 en 3 tweetalig onderwijs (vwo)
  • leerhuis D (rood) leerjaren 4 en 5 havo

Voor de praktijkvakken (zoals lichamelijke opvoeding, muziek, techniek en beeldende vorming) ga je naar de begane grond, waar de praktijklokalen zijn.

Waarschijnlijk heb je toch nog vragen over het leerhuis. Die kun je allemaal stellen op onze open lesmiddag, onze open avond, op onze kennismakingsmiddag en natuurlijk per mail op reviuswijk@reviuswijk.nl.

Maar, en nu komen de verschillen: bij ons is een deel van de lessen in een klaslokaal en een deel in de gemeenschappelijke ruimte. In de gemeenschappelijke ruimte werk je onder begeleiding van docenten aan opdrachten voor een of meerdere vakken, samen of alleen.
Ook heb je de ruimte om zelf te plannen wanneer je werkt aan een bepaald vak (en hier helpen we je in het begin heel veel bij).
Een ander belangrijk verschil met andere scholen: bij ieder leerhuis hoort een vaste kern van docenten, plus een leerhuisassistent én een leerlingbegeleider. Zij kennen alle leerlingen in een leerhuis en geven zelf ook voornamelijk les aan klassen uit het leerhuis. Zo blijf je als leerling in beeld!

JubileumboekSint- of Kersttip!

September 2022: 100 jaar voortgezet onderwijs in Wijk bij Duurstede. Ter ere van deze mijlpaal schrijft Philip Korff de Gidts, oud-docent economie, samen met vele anderen een prachtig jubileumboek. Je hebt nu de kans om dit prachtige boek in bezit te krijgen! OP = OP!

Te koop bij boekhandels Pettinga en Nieskens in Wijk bij Duurstede. Wil je liever online bestellen en thuis laten bezorgen? Dat kan ook via onderstaande knop.