Dag van de politiek op Revius Wijk

26-03-2019
Politieke markt en Revius debat op donderdag 4 april a.s. vanaf 13.00 uur. Kom ook!

Leerlingen vmbo-t 3 en havo 4 van Revius Wijk werken aan het maatschappijleerproject ‘Politiek’. De gedachte achter dit project is: Hoe krijgen we jongeren, de stemmers van morgen, actief bij de samenleving en de politiek? Hoe laten we hen inzien dat zij wel degelijk invloed kunnen hebben op hun omgeving en bestuurszaken? Dit begint vaak met kennis vergaren en communiceren met betrokken partijen.

Vanwege dit project organiseert Revius Wijk op 4 april a.s. de ‘Dag van de politiek’; een politieke markt en een Revius debat voor leerlingen èn inwoners van Wijk bij Duurstede.

Tijdens de politieke markt (van 13.00 – 15.00 uur) zijn plaatselijke politici van de SP, VVD, D66, Groen Links, CDA, PCG, WijkNu en PvdA aanwezig. Ook Stichting Binding zal erbij zijn. Het Revius debat zal plaatsvinden van 19.00 – 21.00 uur. Thema’s en stellingen voor het debat worden door leerlingen geformuleerd, gekozen is voor: normen en waarden, klimaat en duurzaamheid, wonen en werken in Wijk voor jongeren. Sven Baijens, directeur van Revius Wijk, zal het debat leiden.

In de ochtend zullen de havoleerlingen zich via een raadssimulatie in de raadszaal van het gemeentehuis voorbereiden op de markt en het debat. Ook zullen er die ochtend gastsprekers uit de plaatselijke politiek in de klassen van havo 4- en vmbo-t 3 leerlingen aanwezig zijn. Gastsprekers zullen zijn: Jeroen Brouwer (SP, over lokale politiek), Ed Speijer (VVD, over economie en de samenleving), Willem Rijnboutt (WijkNu, over Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving en BOA), Bart ten Dam (docent Revius Wijk, over leven in vrijheid) en Eno Middelham (Stichting Binding, over invloed van de burger).

Ondanks het feit dat er momenteel geen landelijke verkiezingen zijn, zullen leerlingen toch het ‘stemgevoel’ gaan ervaren, want er zullen, gedurende deze hele dag, ook scholierenverkiezingen worden georganiseerd. Een goede oefening voor de toekomst. Aan deze verkiezingen zullen niet alleen vmbo-t 3 en havo 4 leerlingen deelnemen, maar ook de overige bovenbouw klassen.

Kom dus op donderdag 4 april a.s. naar Revius Wijk en bezoek de politieke markt vanaf 13.00 uur en het Revius debat vanaf 19.00 uur.