Wijks Jongerendebat

22-02-2018
Op 8 maart a.s. zal het Wijks Jongerendebat plaatsvinden.

Dit debat wordt georganiseerd door D66 en VVD samen met Revius Wijk. Het is een verkiezingsdebat en -markt speciaal voor jongeren.

Woningbouw en uitgaan
Alle 8 Wijkse politieke partijen gaan onder leiding van directeur Sven Baijens met elkaar in debat over verschillende thema’s. De stellingen zijn opgesteld door leerlingen van Revius Wijk en zullen ook door hen worden geïntroduceerd. Thema’s zijn onder andere woningbouw en uitgaansgelegenheden binnen de gemeente Wijk bij Duurstede. Tijdens de inloop en pauze kunnen twijfelende kiezers ook terecht op de verkiezingsmarkt om met lokale politici in gesprek te gaan.

Programma

15:00-16.30 uur: Verkiezingsmarkt in de aula

19:00-19.30 uur: Inloop met verkiezingsmarkt

19:30-20.45 uur: Debatronde 1

20.45-21.00 uur: Pauze

21.00-21.30 uur: Debatronde 2

Interactief debat
Alle inwoners zijn van harte welkom om het debat bij te wonen. De gemeente voert dit jaar een campagne om ‘First Time Voters’ naar de stembus te krijgen en op deze avond is er ook voor hen genoeg ruimte om zich te oriënteren op hun keuze. Er zal meer dan genoeg ruimte zijn voor publiek van alle leeftijden om actief mee te doen en vragen te stellen over onderwerpen die in de gemeente spelen.

Scholierenverkiezingen
De debatavond is de afsluiting van het maatschappijleerproject ‘Politiek’ dat havo 4 en vmbo-tl 3 leerlingen van het Revius volgen. Eerder organiseerden het Revius, Niels Stormbroek (VVD) en Max van der Meer (D66) met een aantal politieke partijen al een ochtend waarbij leerlingen zelf aan de slag gingen met lokale politiek. Onderdeel hiervan was een raadssimulatie in de raadszaal van het gemeentehuis.
Op 20 maart a.s. mogen leerlingen van Revius Wijk zich in een eigen scholierenverkiezing voor het eerst uitspreken over de Wijkse gemeenteraad.